Radionica “Mala makarska televizija” kao uvod u 54. RHFSD

Kao uvod u 54. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, koja će se održati od 5. do 8. listopada u Makarskoj, pripremili smo i dodatne edukativne sadržaje od kojih je prvi radionica “Mala makarska televizija” koja će se održati od 22. do 25. ožujka u Savjetovalištu “Lanterna” u Makarskoj.

Na radionici će sudjelovati deset učenika i nastavnika makarskih osnovnih škola a voditeljica je vrsna edukatorica Ivana Rupić, profesorica likovne kulture i voditeljica filmske i foto grupe u OŠ Jurja Šižgorića u Šibeniku. Radionica će biti strukturirana u tri faze, kroz koje će uz teoretski i praktični dio polaznici proći cijeli filmski proces od koncepta, preko snimanja do montaže. Cilj je upoznati polaznike s kreativnim i edukativnim procesom snimanja te potaknuti razvoj filmskih i video grupa u makarskim školama.

Polaznici će realizirati jednu TV reportažu, formu koja je prirodni uvod u dokumentarni film, koja će svoju premijeru imati u sklopu programa “Grad bez kina” u subotu 26. ožujka u 18:30 u Vatrogasnom domu u Makarskoj. Uz premijeru rada s “Male makarske televizije” će se, uz besplatan ulaz, prikazati i nagrađeni dječji dokumentarni filmovi s recentnih izdanja Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece u bloku nazvanom “MaTeeneja” prikladnom za najmlađu publiku.

Radionica se održava u sklopu pretprograma 54. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece čiji su priređivači Hrvatski filmski savez i Udruga Dokuma, pokrovitelji Hrvatska zajednica tehničke kulture, Hrvatski audiovizualni centar i Grad Makarska a lokalni partneri Savjetovalište ”Lanterna” i Udruga osoba s invaliditetom ”Sunce”.