GRAD BEZ KINA

Program projekcija “Grad bez kina” se održava u Vatrogasnom domu u Makarskoj u cilju promocije dokumentaristike te izgradnje publike u gradu i užoj regiji. Grad Makarska je bez funkcionirajućeg kina i distribucije već više od 15 godina. Projekcije prati gotovo stopostotna ispunjenost dvorane a program se fokusira na najbolje od recentne nacionalne produkcije uz posebne projekcije za djecu, projekcije dokumentarnih klasika i projekcije organizirane s prijateljskim udrugama (poput Udruge osoba s invaliditetom “Sunce” iz Makarske). Program je gostovao i u Općinskoj vijećnici u Tučepima.

GBK08

______________________________________________________________________________________________

DOKUMA FILM FESTIVAL

Međunarodni festival dokumentarnog filma “DokuMA Film Festival” se održava jednom godišnje u Makarskoj u cilju promicanje multikulturalizma, promoviranja kinematografija zemalja članica EU te stvaranja platforme za razmjenu filmskih ideja i iskustava. Svake godine ugostimo službenu zemlju partnera iz EU, a dosadašnji su partneri bili Češka Republika (2014), Republika Poljska (2015) te Kraljevina Danska (2016). Međunarodni natjecateljski program kratkometražnih dokumentaraca “Mali Garmaz” u poseban fokus stavlja mlade autore i nova imena na dokumentarnoj sceni.

DFF

______________________________________________________________________________________________

DOKUMA CROSSBORDER

Regionalni edukativni “Dokuma CrossBorder” program je započeo kao ideja za konstruktivno i kreativno druženje studenata i mentora iz regionalnih akademija i filmskih škola u Makarskoj, da bi evoluirao u projekt koji uključuje filmsku radionicu, MasterClass predavanja vrhunskih stručnjaka te projekcije regionalnih studentskih filmova. Već prva filmska radionica držana 2015. je rezultirala filmovima koji su prepoznati na festivalskoj sceni (“Britanci u Makarskoj” i “Posljednji galebovi“) te stvaranjem kreativnih partnerstva među studentima koji su nastavili suradnju s kolegama iz susjednih zemalja i nakon CrossBordera.

_MG_6998
______________________________________________________________________________________________

54. REVIJA HRVATSKOG FILMSKOG STVARALAŠTVA DJECE

54. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece održana je od 5. do 8. listopada u Makarskoj u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Udruge Dokuma, uz pokroviteljstvo Hrvatske zajednice tehničke kulture, Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Makarska, TZ grada Makarska i Hotela Makarska d.o.o. te partnerstvo Savjetovališta “Lanterna” i Udruge osoba s invaliditetom “Sunce”.

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece jedina je manifestacija u Hrvatskoj posvećena isključivo filmskom stvaralaštvu osnovnoškolaca. Prikazana su 83 filma u natjecateljskom programu, a u popratnom programu su održane Regionalna konferencija o pravima djece u okviru medijske pismenosti, radionica TV reportaže “Mala makarska televizija”, radionica stop animacije za štićenike Udruge osoba s invaliditetom “Sunce”, radionica “Kako žirirati filmove” za članove međunarodnog dječjeg žirija te izložba filmskih plakata “Djeca i film” za koju je korišteno arhivsko gradivo u vlasništvu Hrvatskog državnog arhiva.

awards

______________________________________________________________________________________________

GOSTOVANJA I PROMOCIJE

Predstavljanja i retrospektive DokuMA Film Festivala smo 2015. održali u sklopu Star Film Festa u Sisku, u Kinu Tuškanac u Zagrebu te u sklopu programa Kratke slike Kulture promjene SC-a u MM centru u Zagrebu. Izaslanstvo Udruge Dokuma je gostovalo na 53. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva u Rijeci, festivalu Skomrahi 2015. u Skoplju, Makedonija te festivalu Beldocs 2015. u Beogradu, Srbija.

kratkeslike