Grad bez kina: Factumentarci u Makarskoj

GBK3

Treće izdanje programa Grad bez kina makarske udruge Dokuma završava uz Factumentarce, odnosno filmove najveće nacionalne nezavisne dokumentarne produkcije Factum. Makarska će publika, uz besplatan ulaz, moći pogledati filmove “Dum spiro spero” redatelja i književnika Pere Kvesića (petak 22. travnja u 20:30) te novi film jednog od najvećih hrvatskih dokumentarista Nenada Puhovskog “Generacija ’68” (subota 23. travnja u 20:30). Projekcije će se održavati uz besplatan ulaz u Vatrogasnom domu u Makarskoj.

“Dum spiro spero” latinska je uzrečica koja znači dok dišem, nadam se i koja je do danas ostala geslo onih koji se ne predaju do posljednjeg daha. Ispreplićući svakidašnjicu, knjige i smrt, autor priča o gubljenju snaga i snazi da se s tim gubitkom nosi. Svatko umire od časa kad se rodi, što je najveći razlog da se razumiju vrijednosti života i uživa u radostima koje pruža. Afirmirani pisac Pero Kvesić je nakon niza knjiga napravio prvi film, pri čemu je iskustvo literata progovorilo filmskim jezikom dosežući razinu njegove literature. Pojedinosti uobičajenog okruženja i svakodnevnog života uklapaju se u priču koja iz njih izvire. Ovaj je film uvelike one man show jer je uz scenarij i režiju autor i snimio sav materijal te svira drombulju.

Gen68

Filmom “Generacija ’68” Nenad Puhovski ispisuje hommage generaciji s kojom dijeli mladenačke zanose i ideju o revoluciji koja će promijeniti svijet, koja će biti realna i zahtijevati nemoguće. Ujedno propituje stvarne dosege tih promjena, na društvenom i, vjerojatno važnijem, osobnom planu. Lako je imati ideje; učiniti ih vjerodostojnima generacijama koje slijede – nešto teže. Odbacujući ideale ’68 kao neostvarive, nove generacije stvaraju neke svoje, možda još iluzornije…

Projekcija filma “Generacija ’68” će označiti i mali jubilej za Udrugu Dokuma jer se radi o projekciji stotog dokumentarca u Makarskoj od početka djelovanja udruge 2014. Prema riječima organizatora: “Više je nego prikladno da ovu priliku označimo novim filmom našeg profesora, MasterClass predavača i predsjednika žirija 2. DokuMA Film Festivala – Nenada Puhovskog.”

Kao poseban dodatak programu, u petak 22. travnja, će biti prikazan kratki film u produkciji udruge Dokuma “Britanci u Makarskoj” mladog crnogorskog redatelja Ivana Čojbašića, koji će na isti dan biti prikazan u glavnom programu 25. Dana hrvatskog filma. Gošća programa će biti producentica Tamara Babun, izvršna producentica filmova “Dum spiro spero” i “Generacija ’68” te članica žirija 3. DokuMA Film Festivala.

Partneri i pokrovitelji programa Grad bez kina 2016. su Grad Makarska, Hrvatski filmski savez, Hrvatski državni arhiv, Factum, Dalmatinski portal, portal Megamedia i Radio Makarska Rivijera.