4. DFF: Nagrađeni novozelandski “Poslije života” i poljski “Bliske veze”

Novozelandski kratki dokumentarni film “Poslije života” autorskog dvojca Prisce Bouchet i Nicka Mayowa pobjednik je 4. izdanja DokuMA Film Festivala koji se održao od 30. svibnja do 3. lipnja 2017. u Makarskoj.

Tročlani međunarodni žiri u sastavu redatelja Danila Šerbedžije, glumca Enisa Bešlagića i direktora fotografije Aleša Belaka za pobjednika konkurencije kratkometražnog filma “Mali Garmaz” odabrao je film “Poslije života” koji govori o svakodnevici jednog novozelandskog pogrebnog poduzeća. “Odabrali smo ovaj film kao najbolji zbog njegovog mirnog pristupa jednoj dosta uznemirujućoj temi, poetskog pogleda na nešto o čemu inače ne želimo razmišljati”, rekao je predsjednik žirija Danilo Šerbedžija na svečanom zatvaranju festivala.

Nagradu za najbolju kinematografiju i nagradu publike dobio je film “Bliske veze” Poljakinje Zofie Kowaleske, intimnom portretu bračnog para koji slavi 40. godišnjicu svog odnosa obilježenog usponima i padovima.

Festival je zatvoren hrvatskom premijerom filma “Scream For Me Sarajevo” Tarika Hodžića i Jasenka Pašića koji prati događaje oko koncerta kojeg je 1994. u ratnim uvjetima održao Bruce Dickinson, frontmen svjetski poznatog metal benda Iron Maiden. Prikazivanju filma prisustvovao je redatelj Tarik Hodžić koji je u razgovoru s publikom otkrio kontekst realizacije tog dokumentarca.

Na 4. DokuMA Film Festivalu prikazano je tridesetak filmova iz cijelog svijeta te je u sklopu Crossbordera, programa koji već četiri godine ugošćuje mlade autore iz susjednih zemalja, radionicu držala profesorica i redateljica Natalia Marin Sancho iz Španjolske, ovogodišnje zemlje partnera festivala.

DokuMA Film Festival organizira Udruga Dokuma iz Makarske, glavni partneri su Grad Makarska, Hoteli Makarska i Ambasada Kraljevine Španjolske u Zagrebu uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Hrvatskog filmskog saveza.